Οδηγίες Υγιεινής & Ασφάλειας των Τροφίμων

15 Σεπ, 2015

1. Οδηγίες προς Σερβιτόρους

  • Οι σερβιτόροι και το προσωπικό εξυπηρέτησης πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, εάν περνούν ανάμεσα από γεμάτα τραπέζια.
  • Κρατάτε τα ποτήρια από τη βάση ή από τη λαβή τους. Κρατάτε τα πιάτα από τη βάση ή τις άκρες τους.
  • Αποφύγετε να στοιβάζετε πιάτα και ποτήρια όταν σερβίρετε.
  • Κρατάτε σκεύη και μαχαιροπήρουνα από τις λαβές τους, όχι από την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το φαγητό.
  • Χρησιμοποιείτε γάντια ή σκεύη για να ακουμπάτε το φαγητό και όχι γυμνά χέρια.
  • Χρησιμοποιείτε μεταλλικές ή πλαστικές λαβίδες για να παίρνετε πάγο, ποτέ γυάλινα εργαλεία ή γυμνά χέρια.
  • Η καλή προσωπική υγιεινή απαιτεί μαλλιά πιασμένα πίσω από το κεφάλι ή καλυμμένα. Αποφύγετε να πιάνετε το πρόσωπο ή τα μαλλιά σας όταν σερβίρετε φαγητό.
  • Υφάσματα που χρησιμοποιούνται για να καθαρίσουν λεκέδες από φαγητό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τίποτε άλλο.

 

2. Οδηγίες προς το Προσωπικό Κουζίνας

  • Χρησιμοποιείτε μόνο σκεύη με μακριές λαβές.
  • Κρατάτε τα σκεύη σερβιρίσματος, έτσι ώστε οι λαβές τους να εκτείνονται πάνω από το χείλος ενός δοχείου ή τοποθετείτε τα επάνω μια καθαρή επιφάνεια.
  • Κρατάτε τα κουτάλια ή τις σπάτουλες που χρησιμοποιούνται για το σερβίρισμα τροφίμων όπως το παγωτό ή ο πουρές πατάτας, σε δοχεία με τρεχούμενο νερό.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο καθαρά και απολυμασμένα σκεύη για το σερβίρισμα, και χρησιμοποιείτε τα μόνο για ένα τρόφιμο κάθε φορά.
  • Μετά από κάθε εργασία, καθαρίζετε και απολυμαίνετε τα σκεύη.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε όλα τα σκεύη τουλάχιστον μία φορά για κάθε τέσσερις ώρες συνεχούς χρήσης.
  • Αποφεύγετε επαφή με τα χέρια κάθε μαγειρεμένου ή έτοιμου προς κατανάλωση φαγητού. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε γάντια ή κατάλληλα σκεύη.
  • Αλλάζετε συχνά γάντια, εάν υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης.
  • Τηρείτε καλή προσωπική υγιεινή. Πλένετε σωστά τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή μετά την επαφή με τροφές ή με βρώμικα εργαλεία ή σκεύη.

 

Οι παραπάνω οδηγίες φαίνονται απλές, πρέπει όμως να γίνουν αυτόματες πρακτικές, μέρος της καθημερινότητάς σας.

Να είστε προσεκτικοί ακόμη και για απλά και μικρά ελεγχόμενα μέτρα, όπως ο έλεγχος του χρόνου, της θερμοκρασίας, ή το σωστό πλύσιμο των χεριών, το οποίο φαίνεται να είναι ακόμα ο ένοχος για πολλά περιστατικά τροφογενών ασθενειών.

Γιώργος Λαμπανάρης MCFSM, BA, MPA, MSc